Створення преміальних жетонів для настільної гри за допомогою ювелірної смоли

20:37 26.11.2022
Створення преміальних жетонів для настільної гри за допомогою ювелірної смоли

Ви можете помітити, що на фотографіях я використовував два мілілітри компонента смоли та один мілілітр затверджувача. Але насправді для цієї кількості жетонів я використав вдвічі більшу порцію. Добто двічі замішував ту кількість, що є на фото. Як бачите для кількох десятків токенів смоли треба зовсім небагато, але я раджу не економити і мішати завжди з невеликим напасом щоб можна було поправити покриття деяких жетонів коли смола трохи підсохне і стягнеться вік країв до центру. Такого набору пляшок мені вистачило на покриття всіх токенів до Massive Darkness 2 + Marvel champions. При чому завдяки неправильному процесу при першій спробі я деякі токени покривав смолою кілька разів.

Дуже важливо дотримуватися інструкції змішування. Під час моєї першої спроби покрити жетони смолою я змішав компоненти в дуже грубих пропорціях ("на око"), оскільки вважав це неважливим. У результаті мої токени не затверділи наступного дня, як очікувалося, не затверділи і наступного тижня і навіть не протягом наступних кількох тижнів. Я робив все, щоб прискорити процес: складав жетони в морозильну камеру, клав їх в мікрохвильовку, тримав їх весь день на свіжому повітрі на балконі. Я навіть зв’язався з продавцем цієї смоли, але все, що вони мені запропонували, це викинути свої жетони та почати все заново, бо смола вже ніколи не затвердне. Проте спекотні літні дні минули, на вулиці стало трохи холодніше, а жетони, поставлені на моєму підвіконні, раптом почали застигати і за кілька осінніх днів стали повністю твердими. Токени були врятовані, але про всяк випадок я знову покрив їх смолою, цього разу в правильній пропорції, щоб бути впевненим, що вони не злипнуться з часом під час зберігання в коробці. На щастя, можна знову і знову покривати жетони смолою, не помічаючи на них жодних візуальних проблем типу чіткого стику старого і нового шару покриття смолою, вони навіть матимуть більшу товщину і їх зручніше тримати в руці.

Крок 4. Покрийте жетони смолою

Тепер найцікавіша частина: нанесення суміші на жетони за допомогою пензлика та зубочистки. По-перше, вам потрібно захистити свій стіл від будь-якої краплі смоли на ньому. Я не впевнений, чи пізніше можна було б очистити стіл від випадково пролитих крапель, оскільки рідка смола липка майже як суперклей, а після висихання стала твердою, як пластик. А випадково пролитих крапель буде дуже багато. Хоча, наскільки я пам’ятаю, ви можете спробувати використати розчинник масляної фарби або засіб для зняття лаку для нігтів щоб відчистити стіл, пензлик і пальці від смоли поки вона ще волога. Крім того, краще розмістити всі жетони під час лакування на папері для випічки, а не на простому картоні, тому що якщо ви пролиєте смолу на картон поруч із жетоном (або під ним), він прилипне до картону, і ви можете зіпсувати свій жетон, намагаючись його відклеїти після засихання смоли. Папір для випікання має іншу структуру, і до неї важче приклеїтися. Я мав кілька неприємних випадків із звичайним картоном, тому знаю про що пишу.

Поставте ємність зі смолою поруч із жетонами, щоб зменьшити відстань, яку проходить пензлик від ємності до жетону, притримуйте перший жетон зубочисткою по центру та акуратно покрийте жетон смолою за допомогою пензлика. Ви повинні нанести багато смоли на поверхню, розфарбовуючи жетони прямо біля його країв. Не хвилюйтеся, смола не витече так просто через край через її в’язку структуру та фізичну властивість з назвою "поверхневий натяг рідини". Звичайно, ви не повинні додавати занадто багато смоли, тому що якщо вона все ж переллється через край жетона, вона може приклеїти його до картону. Майте на увазі, що рідка смола почне застигати досить швидко (за пів години лакування різниця вже відчутна), тобто перші токени ви будете покривати ще досить ріденькою смолою, а останні вже в'язкою, яку важче наносити і яка повіііільно стікає з пензля на токен, тому не замішуйте надто багато смоли щоб потім не виливати через неможливість з нею працювати.

Порада: ви можете поставити яскраву лампу поруч зі своїми жетонами, щоб було легше побачити чи якась його частина ще не покрита, тому що вона не блищить і лампа не відбивається на деяких частинах поверхні чи відбивається з помітним викривленням.

Зазвичай кілька крапель смоли падають з вашого пензлика на шляху від контейнера до жетонів. Переконайтеся, що у вас є достатньо вільного місця, щоб швидко перемістити жетони подалі від таких крапель, оскільки вони можуть приклеїтися до паперу, як клейом.

Якщо ви уважніше придивитесь до цієї фотографії, то можете помітити крихітні бульбашки у смолі на деяких жетонах, які утворились в процесі перемішування. Зазвичай ви можете ігнорувати це, але насправді зовсім не проблема видалити ці бульбашки зубочисткою або щіткою поки смола ще рідка.

Наносьте багато смоли на жетон. Якщо її буде недостатньо, то з часом з часом смола почне стягуватись від сторін жетонів до їх центру. Це означає, що вам слід додати більше смоли, тому що після повного висихання ви можете помітити, що в деяких випадках лише центр жетона покритий смолою, і навіть у цих місцях товщини смоли немає взагалі, а виглядає так ніби ви там просто хляпнули туди лаком. Щоб це виправити, спочатку треба взяяти ще трохи смоли на пензлик і вирівнюєте покриття смоли біля краю жетона

Далі слід взяти ще одну густу краплю смоли і помістити її в центр жетона. Як я вже згадував раніше, незважаючи на збільшення висоти покриття і об'єму суміші, смола не пролиється через краї жетону через поверхневий натяг рідини. Science, boy!

Щоб упростити процес, я раджу спершу покрити всі жетони смолою, потім залишками смоли підправити краї жетонів, з яких смола почала стягуватись (насправді це буде на дуже багатьох з них), а потім, як вишеньку на торті, поставити по центру кожного токена жирнющу краплю смоли і ставити їх стільки разів, доки у вас ще є якісь її залишки в контейнері і доки у вас немає передчуття, що шар смоли на жетоні такий товстий, що ось-ось почне пререливатись через краї.

Крок 5. Дайте жетонам висохнути

Покладіть картонку з жетонами туди, куди ваш кіт або родичі не зможуть дотягнутися найближчими днями. В інструкції сказано, що потрібно почекати лише одину-дві доби для застигання, але я чекаю 3 дні, щоб переконатися, що верхня частина жетона цілком затвердла і по відчуттям вона вже як твердий пластик. Не намагайтеся торкатися смоли в перші день або два, оскільки вона може бути дуже липкою, миттєво прилипне до пальця і ви можете випадково впустити один мокрий жетон на інший, намагаючись від’єднати жетон від пальця, і це може зашкодити результатам. Крім того, дуже легко залишити відбитки чіткі пальців на вологій смолі, злегка торкнувшись її, і ви цього не хочете.

Крок 6. Покрийте жетони смолою з іншого боку

Вам потрібно дочекатися, поки смола повністю затвердіє на першій стороні, тому що на цьому кроці ви повинні перевернути всі жетони, щоб покрити іншу сторону смоляною сумішшю. Якщо б перша сторона була ще трішки пружна і жетон залишиться в такому положенні протягом наступних кількох днів поки свіжа сторона висихає, то смола на першій стороні просто сплюсниться під вагою жетона і ви втратите всю цю дивовижну товщину, яка надає жетонам вигляд і відчуття пластикової або скляної брошки, а виглядатиме натомість як простий лак на картоні. Тоді вам доведеться знову її перелаковувати, а нащо воно вам? Отже, якщо смола тверда на одній стороні жетона, вам слід витратити наступну годину або дві, повторюючи кроки, описані вище, на іншій стороні жетона.

Кінець

Це все! Дякую, що прочитали ці інструкції. Раджу спробувати перший раз на токенах з гри, яку ви не дуже часто витягуєте, набити собі руку, а потім вже приступати до масштабних робіт по "Пройдисвітах з Кведлінбургу", "Орлеану", картковому "Жаху Аркгема" чи "Мороку пітьми". Будь ласка, поділіться своїми результатами тут, у коментарях, якщо ви все ж вирішите повторити кроки, які я зробив. І ще поділіться якімись цінними порадами зі свого боку. У мене ще залишилось трохи смоли і я збираюсь з часом делюксифікувати ще якусь гру, тому буду вдячний корисним порадам і ідеям. 

І наостанок дозвольте мені поділитися результатами моєї першої спроби покрити інші жетони смолою. Це з Massive darkness 2 і з Marvel Champoins.

Ви можете помітити, що світлі жетони мають темніші мокрі плями. Плями біля країв спричинені маркерною фарбою, а плями біля центру мають бути намоченим картоном, утвореними самою смолою. Тож від вас залежить, чи вартий результат виконаної роботи. Як на мене, то результат цілком задовільний, але кожен має свою думку.

О, цей звук!



Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.