Особисті підсумки 2022

21:57 25.01.2023
Особисті підсумки 2022

Минув найскладнішій рік в історії сучасної України, але не зважаючи на все, хобі настільних ігор продовжувало розвиватись. Хочу трішки поділитись своїми враженнями про зіграні партії, придбання, про те, що читав і дивився про настілки. Отже, невеличкі підсумки минулого 2022 року. 

Ігри, в які зіграв. Протягом року не вів статистики, скільки партій було зіграно, в яких з них переміг чи програв, просто були такі, які розкладалися найчастіше. В деякі було зіграно всього одну-дві партії. Тому почну з тих, які знаходяться внизу переліку за частотою розкидання на столі.

Odin's Ravens. Швидкий дуельний філер-гонка, де переможцем стає той, хто першим проведе фішку свого крука до фінішу. Суперники не надто зацінили гру, хоча думаю, її просто не розпробували. Сподіваюсь, у наступному році зіграємо в неї ще. До речі, непоганий варіант для локалізації, адже все наповнення коробки – це карти та дві фішки круків. До плюсів цієї гри можу додати приємне оформлення в стилі «вікінгів», прості правила, швидкий час партії. З мінусів – карти нестандартного розміру, на які відсутні протектори. Польське видавництво Nasza Księgarnia видало цю гру під назвою Kruki в іншому оформленні, з якісними картами, яку придбати простіше ніж оригінал.

Арборетум (Arboretum). Дуже красива карткова гра про побудову алей у вашому парку. Видавництво WoodCat Games оголосило про майбутню локалізацію. Не складні правила, але доволі мозколамний ігровий процес, основна складність якого полягає в вірному виборі карт, які мають залишитися на руці, щоб мати можливість порахувати свої алеї. Зіграно декілька партій, але поки ще не сформував остаточного враження щодо неї. Впевнений, Арборетум сподобається шанувальникам таких ігор, як Курочки та Хроніки Мегаполісу. Головне, щоб видавець не підкачав з якістю, адже оформлення в грі дуже красиве і оригінал зроблений дуже добре.


 

Суші? Так! Гра, яка принесла масу задоволення. Чудова, весела гра на механіці драфту, мабуть, сама наймолодша сестра 7 Чудес. Прекрасний варіант зіграти в обідню перерву або взяти із собою у мандрівку, на відпочинок, адже окрім колоди карт в коробці немає нічого. Смачне оформлення тільки додає плюсів цій грі. Суші? Так! Це не стільки про перемогу, скільки про фан. Респект видавництву Філіндіго за класну локалізацію!

Салат. Рецепт успіху. Майже все, що написав про Суші? Так! можу написати і про цю гру. Класний філер, правила якої ще простіші за Суші? Так! Грається швидко, за час можна зіграти три-чотири партії. Проста за правилами, в якій умови перемоги можуть мінятися кожного ходу, в залежності від того, яку карту береш в якості рецепту! Приємне оформлення і вже традиційна коробка видавництва IGames, в яку також традиційно не влазять карти в протекторах! Але попри це, рекомендую!

Перейдемо до більших за розміром коробок.

Картахена. Не буду повторюватись про цю гру, кому цікаво, читайте мій звіт на Порталі. Чудова гра для залучення у хобі. Грали складом на 2-х та на 3-х. В дуельному варіанті подобається менше, пропадає фан, більше прорахунку, хоча рандом ніхто не відміняв.

Парк Менеджер (Habitats). Гра, яка стала для мене приємною несподіванкою. Видавництво IGames локалізувало дуже хорошу гру, яку зовсім не рекламувала. Бачив, що є щось таке, на зразок Каркассону, але увагу мою не привертала, поки не порекомендували її спробувати. І тут випадково на ОЛХ з’явилась можливість взяту абсолютно нову коробку за символічні 300 грн. Взяв і не пожалкував. Кажу одразу, це не Каркассон, із спільного в них тільки викладання тайлів. Тут є можливість обирати тайл, і планувати якісь дії по побудові свого власного природного парку. Є можливість отримувати переможні очки, як за самі тайли тваринок та комах, так і за цілі на раунд, яких у грі три. І головна відмінність від Каркассону, в Парк Менеджер кожен будує свій власний парк на відміну від загального поля в Каркассоні. До мінусів цієї гри віднесу не зрозуміло написані правила. Але плюсів набагато більше: тайли під льон з якісною вирубкою, красива металева коробка, яка одночасно є частиною ігрового поля для підрахунку очок та викладання цілей (як в Піратах Семи Морів), а головне, що не типово для IGames, зручний органайзер, в яке все комфортно влазить. Раджу не викидати листи з під тайлів і покласти їх на дно коробки під органайзер, щоб з нього нічого не випадало при закритій кришці. Ще  один цікавий факт, Уве Розеберг взяв за основу механіку Парк Менеджер для своєї гри Місяць Молодик (Nova Luna). Раджу звернути увагу на цю гру, особливо з урахуванням її ціни.

7 Чудес. Майже наприкінці року зіграно декілька партій. Маю українську локалізацію другого видання з доповненням Міста, в яке ще не грали. Оформлення подобається набагато більше першого видання, красиві карти, планшети, жетони. Гра має бути в колекції тих, хто збирається великими компаніями. Не буду приділяти багато часу, бо це визнана часом класика, про яку сказано багато.

Крихітні містечка. Абстракт з дуже милим оформленням і не надто простим ігровим процесом. В деякі моменти мозок скипав. В нашій ігровій компанії гра зайшла і вдвох, і втрьох. Зіграно не так багато, як хотілося, сподіваюсь на продовження знайомства з цими звірятами-архітекторами.

Зараз будуть 5 ігор, які були найчастішими гостями на нашому столі.

Азул. 2-е місце серед абстрактів на BGG говорить само за себе. В неї є все для успіху – прості правила, швидкий ігровий процес, шикарні компоненти. Зіграно більше десяти партій і кожна не схожа на іншу. Гра складом 3+ подобається більше дуельного варіанту, бо зростає ціна помилки, адже штрафи стають більшими. Чудова гра, в яку будемо грати ще не один десяток партій. В задумках є придбання інших Азулів.

Саграда. Ця гра з’явилась в моєї колекції влітку. ЇЇ часто порівнюють з Азулом і тому особливо хотілося зіграти в неї. Якість локалізації на 5, все дуже якісно. На Порталі ТГ був огляд Сагради, в якому автор до недоліків гри відніс її неяскраве оформлення. Повністю не погоджусь, адже гра виконана в приємних кольорах, а скляні кубики просто фантастичні. Щодо самого ігрового процесу. Це моє особисте враження, але Саграда подобається більше ніж Азул, за рахунок карт цілей та карт здібностей. Є можливість виправляти попередні помилкові ходи або невдалий вихід потрібних кубиків. Азул більше динамічний, більше конфліктний, але й більше прямолінійний. Сподіваюсь Geekach не зупиниться тільки на базі і видасть доповнення до цієї чудової гри.

Печворк. Ця невеличка за розміром коробки та наповненням гра Уве Розенберга, у порівнянні з його іншими «мастодонтами», є справжнім шедевром. Зіграно десь два десятки партій, але гра не набридає, кожна нова партія грається по-іншому. Печворк буде бажаним гостем на ігровому столі і в поточному році.

Трамбан (Trambahn). Ще одна чудова гра видавництва LookOut Spiele (як і Печворк). В одному зі своїх звітів писав, що гра не зайшла одній з моїх суперниць, зате стала улюбленою для іншої, чим дуже задоволений, адже мені гра дуже подобається, не зважаючи на те, що програвав частіше, ніж вигравав. Як і в Печворк, було зіграно близько двох десятків партій. За тривалістю часу добре підходить для посиденьок в обідню перерву (40 – 45 хвилин). Хоча в грі багато залежить від виходу карт, з часом починаєш розуміти, як певною мірою це можна нівелювати, завдяки  скиду карт з руки в гроші, тим самим, прокручуючи колоду. Трішки удачі, трішки стратегії, вдале поєднання з оформленням Клеменса Франца. Чудова гра, рекомендую за нагоди зіграти.

7 Чудес. Дуель. Прийшов час гри, яка отримала звання найулюбленішої в цьому році. Вона довго чекала свого часу. В колекції з’явилась три роки тому, але повноцінно зіграти в неї вдалось тільки в цьому році. Гра, яка сподобалась усім трьом в нашій ігровій компанії на роботі. Вона одразу витіснила на 2-3 місця вже визнаних авторитетів Печворк та Трамбан. Ні одна з ігор не приносила такого азарту, протистояння та напруження. Подобається, що перемогу можна отримати трьома шляхами: військовим, науковим та за кількістю переможних очок. Особливо запам’яталась партія, де я всю гру стримував суперника від військової та наукової перемоги, але останньою картою йому вдалось таки отримати цю перемогу, поставивши жетон військової перемоги рівно на останню поділку треку. І хоча я програв, все одно отримав неймовірне задоволення від такої боротьби. Хоча ми грали і в базову 7 Чудес, за нашими загальними враженнями Дуель поставили вище. Чудовий дует Антуана Боза та Бруно Катали! Респект 7 Чудес. Дуель!!!

Покупки 2022 року. В першій половині року нічого не купував, як і не грав. А от починаючи з літа потрошки став поповнювати колекцію.

Таємничі знаки та Полонений часу, доповнення до Містеріуму. Шукав їх в картонних коробках, як базову гру, яка вже є разом з доповненням, що містило ширму. Тепер маю повний комплект. Також купував ще дві ігри IGames - Парк Менеджер та Алі Баба.

До колекції також додались Саграда, Blue Lagoon Райнера Кніціа та QueenDomino Бруно Катали.

Наприкінці року вперше спробував купувати за кордоном, і спроба виявилась вдалою, внаслідок чого, колекція поповнилась наступними іграми польського виробництва: Lamaland, Splendor Duel, Sobek for 2 players, Spor O Bor (Shotten Totten в новому оформленні). Частина з цих ігор вже зіграна в новому році, і якщо читачам цього звіту буде цікаво, і вони скажуть про це, то зроблю звіти / огляди на них.    

Локалізації українською. Так склалось, що у 2022 році у колекцію не потрапила жодна з ігор, яка була видана українськими видавництвами у цьому році. Найбільш очікуваними були Каскадія від Lord of Boards та Серенгеті від Geekach Games. Каскадія перенесена на рік, тому продовжую очікувати. Дуже приваблювала своїм оформленням Серенгеті, але після роздумів, так і не купив її. Як видно з мого звіту, граю виключно в обідню перерву, а це обмежений час, і після перегляду летсплею Серенгеті, зрозумів, що укластися в годину не можливо, і це без урахування довгого сет-апу. Можливо, з часом Серенгеті з’явиться в моєї колекції, адже оформлення у гри розкішне, і сам ігровий процес цікавий, хоча й доволі конфліктний.

Круто, що до гравців нарешті доїхав Порт Ройал. Біг бокс. Класна карткова гра, огляд на яку викладав на Порталі Теорія гри. Якщо хтось має сумніви, купувати чи ні, геть сумніви, не пожалкуєте! А от щодо іншої локалізації Lord of Boards Кава так і не зміг визначитись. Почекаю більшої кількості відгуків, тоді вже вирішу.

Не можу не згадати важливої події, появи української локалізації Каркассону видавництвом Філіндіго! Ця чудова гра має бути в колекції кожного, особливо у новачків в нашому хобі. А ще, велика подяка німецьким партнерам Філіндіго, видавництву Hans im Gluk, за допомогу Україні, видання українського тайлу до Каркассону та ігрової мапи України. Похвалюсь, адже я теж приклав руку до видання мапи. Влітку Олександр Борисенко, власник Філіндіго, в одній із мереж задав питання, яку тему варто обрати для української карти Каркассону. Я запропонував йому тему чумацтва, яка й була прийнята власником Каркассону видавництвом Hans im Gluk. Тому мені було особливо приємно отримати від Олександра в подарунок цю карту, на якій намальовані наші степові мандрівники. Сподіваюсь, що у майбутньому ми ще побачимо ігри в цьому сеттінгу, і чумаки стануть такими ж популярними, як і запорізькі козаки!

Український YouTube. На початку 2022 року у мене було 2 улюблених канали: Beaver Games та Світ настільних ігор, кожен з яких подобався по-своєму. Beaver Games – це дуже класна картинка, драйв, чудові топи. Загалом, хочу висловити Артему, він же Бівер, свою повагу, за те, що почав робити контент українською, і робить дуже якісно! Світ настільних ігор – це такі теплі, лампові відосики з Ростиком, Маринкою та Андрієм (Solo). На жаль, війна внесла корективи, і Маринка майже не з’являється на каналі. Сподіваюсь, що це зміниться, і ми зможемо знову побачити «велику трійку» разом. Протягом року дивився сюжети Ярослава Бондаренко на його новому каналі Gra, який мені подобається. В минулому році почав активно працювати канал Розмови про гобі, на якому знімаються якісні летсплеї. Це те, чого не вистачає українському YouTube, бо ми вже маємо якісні огляди та розпаковки. Особливо в їх відео подобається те, що після летсплею вони діляться враженнями від гри, і чесно вказують на всі плюси та мінуси.

Портал Теорія гри. В минулому році написав для Порталу 6 статей та оглядів ігор, і вважаю це непоганим результатом. Міг би написати і більше, але виникли сумніви, чи потрібно це комусь? На жаль, за рік Портал не здійснив кроків до свого розвитку. Немає ні форумів, ні новин, навіть мені, як авторові не відомо, яка активність на сайті, скільки користувачів, скільки переглядів моїх оглядів, не кажучи вже про коментарі, яких майже немає під оглядами, що повністю відбиває бажання писати. Припущу, що мої колеги-автори, які також намагались якось оживити Портал, відчувають те саме. Але не втрачаємо надії, ніби в цьому році адміни обіцяють оновлений інтерфейс / функціонал, тому, будь ласка, заходьте, реєструйтесь, залишайте коментарі, це заохочує авторів та додає активності сайту. Переконаний, що україномовний аналог BGG має бути.

Ось такі коротенькі висновки щодо минулого року і нашого улюбленого хобі в ньому. Віримо, що 2023 буде кращим, що в ньому буде багато нових ігор та анонсів від наших видавців! І всі віримо в перемогу! Все буде Україна!

P.S. Частина фото запозичена з Інтернету.

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.