"Ханамікоджі". Між давниною та сучасністю. Що криє маленька коробочка?

12:46 04.06.2022
"Ханамікоджі". Між давниною та сучасністю. Що криє маленька коробочка?

Якщо спробувати вгадати, з чим в нас асоціюється сучасна Японія, то мабуть багато хто, окрім автівок та суші, згадає дівчинку-аніме! Саме таким ми уявляємо сьогоднішніх жінок Країни вранішнього сонця.

Але чи завжди він був таким, образ японки? Гадаю, що десь так півтора сторіччя тому, на гадку одразу приходив образ загадкової гейші, у чудернацькому для європейця одягу. Яких тільки вигадок не існувало навколо цих дівчат, а найпопулярнішою була та, що асоціювалась з жінкою найдревнішої на світі професії. Але ні, це були освічені, виховані та вишукані дівчата, яких наймали для того, аби вони підтримували атмосферу чоловічої компанії, розважали їх піснями, танцями та розмовами! В наш час ми би їх назвали аніматорами! J

Вони робили дозвілля приємним, яким нам зараз його роблять настільні ігри. Сьогодні мова піде про настільну гру, в якій двоє гравців будуть добиватися прихильності тих самих гейш, даруючи їм потрібні та приємні речі!

Кому, як не японцю, бути автором такої гри. От Kota Nakayama  і створив гру під назвою Ханамікоджі, адже так назвалася вулиця в Кіото, старовинній столиці Японії, на якій жили гейші. Ця гра не стала виключенням, і як більшість творінь японського гейм-дизайну вражає скромністю наповнення компонентами і глибиною ігрового процесу.

Всі компоненти гри.

Одразу зазначу, що це абстрактна гра, тему якої можна було би замінити будь-якою іншою. Мета полягає в тому, аби отримати контроль над 4-ма з 7-ми локацій, роль яких у грі виконують великі карти гейш, з цифрами від 2-х до 5-ти. Кожній з них відповідає кількість карт, що дорівнює цифрі на карті гейші. Тобто, з цифрою 2, відповідає 2 карти аналогічного дизайну, 3 – 3, і так далі. Загалом, 21 карта. Протягом гри гравці мають розіграти 20 карт, отримуючи їх на руку, потім викладаючи поруч з відповідними картами гейш. Якщо наприкінці гри біля гейші карт з вашого боку більше ніж суперника, то ви домоглись її прихильності (пересуваєте на свій бік жетон прихильності). Якщо порівну, то жетон прихильності залишається посередині карти гейші. Хто перший завоює прихильність 4-х гейш, стає переможцем.

Зразок перемоги верхнього гравця за прихильності 4 гейш.

Або, якщо ніхто не привабив 4-х, то переможцем може стати той, сума цифр на картах гейш, прихильності  яких він добився, складає 11 та більше. У випадку, якщо гра не виявила переможця, грається другий раунд.

Зразок перемоги нижнього гравця при отриманні 11 очок.

Все просто, якби не принцип набору карт, який здійснюється 4-ма жетонами дій для кожного гравця: Тайна, Заборона, Подарунок, Боротьба, зіграти які він може у будь-якому порядку. Не буду ускладнювати огляд їх описом, скажу тільки, що за простотою криється неймовірно складний процес, де потрібно передбачити, які карти «викинути» з гри, яку залишити на кінець, які викласти на вибір супернику. От саме це придає цій грі неймовірного ламання мозку.

Так виглядають жетони прихильності.

У Ханамікоджі я зіграв  десь партій 15, і скажу відверто, так і не зрозумів до кінця, як в неї перемагати. Це той випадок, коли гра керує тобою, а не навпаки. Присутні два моменти, це абсолютно прості і зрозумілі правила, і не передбачувана тактика гри. Ти не можеш її побудувати, бо не знаєш, які карти залишились в колоді, а які вже взяв суперник. Тут вже потрібно якесь шосте  відчуття. Але попри всі описані нюанси, гра подобається, є в ній загадка, і навіть, програш не виглядає прикрим. Просто сидиш і гадаєш, а як можна було зіграти по-іншому? Починаєш прокручувати можливі варіанти, і розумієш, що передбачити їх неможливо.

Оформлення в цій грі чудове. Кожна з гейш, зображених на великій карті, тримає якусь річ, як то, парасольку, віяло, заварювальний чайник, т. і., які також зображені на маленьких картах. Кольорова гамма трішки приглушена, але око милується, що карти хочеться тримати в руках і просто розглядати. І тут художник зробив суміш давнини, вдягнувши персонажів в традиційний одяг гейш, але в зрозумілому для сучасного гравця, стилі аніме. Вийшло дуже вдало!

Гра точно не сподобається тим, хто не любить складні підрахунки, адже під час гри ви постійно маєте міркувати, який саме жетон викласти на поле, як розділити карти у ході, в якому маєте поділитися ними з іншим гравцем, яку відкласти на кінець гри. Це – гра-загадка, перемігши в якій, ти думаєш, а коли ж це я зіграв правильно? J Але підкреслю, що всі згадані моменти, це не мінуси, а плюси гри, просто вона має знайти своїх гравців. Наполегливо порекомендував би її тим, хто вже має досвід настільщика. І це дуже добрий варіант, щоб розкласти гру в дорозі або під час обідньої перерви.

Так виглядає польська локалізація.

В моїй колекції польська локалізація видавництва «NASZA KSIĘGARNIA», яка від оригіналу Hanamikoji відрізняється назвою, Gejsze (Гейші), формою та оформленням коробки. Якість за 5-ти бальною системою - 5+. Хто забажає цю гру у колекцію, заходьте на сайт видавництва Geekach Games, яке постійно привозить цю гру до свого магазину, де я її свого часу і купував.

 

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.