Територія Іграшок. Ноунейм стартап чи вимушений ребрендінг?

21:35 23.05.2022
Територія Іграшок. Ноунейм стартап чи вимушений ребрендінг?

Чи готові ви вірити людям на слово? Звісно, дивлячись яким людям. Давайте конкретизую. Візьміть будь-якого депутата ОПЗЖ чи аналога, що купу років просував проросійську повєсточку, а тепер начепив жовто-блакитний прапорець на аватарку, і кричить патріотичні лозунги? Чи готові ви повірити журналістам з проросійської страни.уа, що десятиліттями лили у вуха своїй аудиторії російську пропаганду, а зараз ліплять із себе лютих патріотів України? Чи готові ви вірити людям, що дуже довго працювали на росію, а тепер запевняють, що повномасштабна війна все змінила?

Особисто я схильний скептично ставитися до такого перевзування. 

Але у нас тут портал про настолки, тож давайте про них і говорити. Всі ви знаєте сумнозвісне російське видавництво Hobby World (або Hobby Games, Мир Хобби, це та сама компанія). Я не буду перераховувати подвиги цієї контори у боротьбі проти всього українського, скажу лиш, що вони таки досягли значних успіхів у знищенні українських локалізацій.

Так от, є два типи хобі ворлду в Україні. По перше, це українська дочка російської компанії, що зветься Мір Хоббі Україна (ага, російська назва українськими літерами, у них прям по документам так). По друге, це локальні клуби-магазини, відкриті по франшизі. А, ну ще в Україні є магазин, чи навіть кілька, що мають таку саму назву, але торгують масштабними моделями і жодного відношення до наших хобіків не мають.

Спочатку кілька слів про других. Так, я розумію, що умови франшизи були просто мега-вигідними, я теж отримував цю пропозицію. Фактично людям пропонували готовий бізнес з товаром і логістикою практично на халяву з величезним кредитним лімітом. Це реально набагато дешевше, вигідніше і менш ризиковано, ніж стартувати такий самий бізнес без франшизи. Подумаєш, просто продавай російські настолки під назвою російської компанії. Ігри ж внє палітікі, ага. І не всі магазини - це франшиза, деякі прям від "дочки".

Але поговорити я хочу саме про дочку російських хобіків. 02.11.2020 на загальних сборах Товариства з Обмеженою Відповідальністю “Мір Хоббі Україна” директором цього товариства призначили Загребіна Ігоря Володимировича. Я мало що знаю про цього пана, та мені багато й не треба. Головне, що Загребін Ігор Володимирович є керівником ТОВ “Територія Іграшок”, що зареєстроване 02.05.2022. Тобто вже на третій місяць повномасштабного вторгнення. 

І ось тут вам повинно бути зрозуміло, до чого я писав той дивний вступ про довіру. Мені видається дуже сумнівним, що директор компанії, що агресивно захоплювала український ринок та нищила українські локалізації, різко став патріотом і питань до нього і цієї Території Іграшок немає. Але ну є Територія Іграшок і є. Вони ще нічого не зробили і ніби ставитись можна з підозрою, але не більше. Українські гроші, український бізнес, шо тут такого?

Але мені розповіли дещо цікаве. Річ у тім, що Територія Іграшок збирається отримати ексклюзивні права на продукцію Games Workshop, і як я розумію, з великою долею ймовірності, вони ці права отримають. І ось тут починається ланцюжок якихось дуже дивних збігів. Вгадайте, хто мав права на Games Workshop на території так званого СНД? Мір Хоббі. Хобіки з усіх сил тримаються за права на будь-які настолки, і наскільки я знаю, відібрати у них права на Ticket to Ride зайняло кілька років боротьби (в тому числі і за нашої з вами участі). Я не дуже слідкував за Games Workshop, але там ніби теж були намагання, а корпорація зла у своєму стилі завжди відмовляла українцям у правах. Аж раптом Games Workshop віддасть права якійсь ноунейм конторі, заснованій менше місяця назад? Ви готові у це повірити?

Чи може ймовірніше, що права передає якраз Мір Хоббі? Але чого б це? 

Тут ще дивна річ: ваха не то щоб мегапопулярна в нашій лісосмузі. Звісно, спільнота є, грають, купують. Але це не велика спільнота. Тут вже йдуть мої здогадки, що поки не підкріплені нічим, але я вважаю, що це доволі близько до істини.

Дивіться, навіщо отримувати дуже дорогу ліцензію на недуже популярний в Україні товар? Хіба що ви збираєтеся продавати його не тільки в Україні. Тут логіка проста: росія токсична. Ніхто не хоче вести бізнес в країні-агресорі. Тут річ навіть не у санкціях, а в суспільній думці. Дуже багато компаній виходять з рашки, хоча на їхні сектори санкції не розповсюджуються, і жодних втрат, крім репутаційних, ці компанії би не понесли, якби лишилися. Але вони не лишаються. Тому чому б не зробити прокладочку з українською реєстрацією і якоюсь невідомою і незвучною назвою? І передати їй якнайбільше ексклюзивних прав, які були у хобіків? Все ж таки ринок був великий. Частина країн, де торгували хобіки, не воює і не під санкціями, та й Україна після перемоги буде “на коні”. Цілком логічний хід, вам так не здається?

Я збираюся й надалі слідкувати за цією підозрілою Територією Іграшок. І хочу попросити у вас допомоги. Впевнений, хтось із вас намагався контактувати з Games Workshop, чи знає людину, котра намагалася. Запитайте у них, будь ласка, шо там з правами? Ще думаю, варто те саме спитати і у Wizards of the Coast. Може й мотигу з ДнД збираються віддати ноунейм конторі? 

Наразі у мене все. Не ігноруйте повітряні тривоги, дотримуйтеся правил безпеки та допомагайте ЗСУ. Слава Україні. 
 

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.