Порт Ройал. Огляд в очікуванні нового видання.

12:11 20.05.2022
Порт Ройал. Огляд в очікуванні нового видання.

У 2013 році починаючий австрійський гейм-дизайнер Олександр Пфістер створив гру Карибський торговець, яка наступного року була видана відомим німецьким видавництвом Pegasus Spiele під  назвою Port Royal. Вже у 2015-му до неї вийшло перше доповнення Ще один контракт, а у 2017-му, друге, Пригоди продовжуються. Вже після Порт Роялу Пфістер почав видавати свої шедеври, великі, комплексні євро ігри, серед яких такі хіти, як Момбаса, Великий Західний Шлях, Маракайбо та інші, а тоді свою першу популярність він заробив завдяки саме цій невеличкій коробочці з піратом на обгортці. У 2021 році гра отримала нове оформлення і/та видання, яке містить всі існуючі доповнення та соло режим. Але сьогодні мова буде про перше видання разом з першим доповнення до нього, які маю у власній колекції.

Ви поринаєте у світ пригод та авантюр, відчуваючи себе негоціантом під час колонізації Америки, який у галасливому та повному небезпек місті Порт Роял на Ямайці наймає команду на кораблі, торгує з іншими кораблями, заручається підтримкою місцевих можновладців та уникає зіткнень з кораблями, які полюють за здобиччю на морських просторах.

Це карткова гра, з елементами Спіймай свою вдачу (Push your luck), у якій гравець збирає карти у власну ігрову зону (сет-коллекшн). Перший отримавший 12 переможних балів, стає переможцем. В цілому, звичайний філер з нескладними правилами. Базова гра налічує 120 карт, доповнення додає ще 34. Умовно колоду можна розділити на два типи карт - ті, що дають миттєвий ефект, і одразу йдуть у скид, і ті, що гравець викладає у свою особисту колоду. До перших відносяться кораблі та карти податків, до других, персонажі та експедиції.

Кораблі. По 10 карт 5 кольорів (типів кораблів) в базі + 2 у доповненні: жовтий, синій, зелений, червоний, чорний. Кораблі дають монети гравцям, коли той обирає дію «торгівлі», але вони можуть і скасувати весь хід гравця, якщо з колоди вийде карта корабля вже наявного кольору. Уникнути цього можна, якщо гравець має карти піратів та моряків, сила яких є рівною або більшою за силу корабля, вказану на його карті у вигляді шабель.

Персонажі. Дають гравцеві переможні бали, ефекти та символи, які він може застосовувати у подальшому. За будь-якого персонажа треба сплатити його вартість у монетах, вказану на карті. Поселенець, Пастор, Капітан мають символи, які в подальшому можуть бути використані задля отримання карти Експедиції, а Майстер на всі руки є своєрідним джокером, який може замінити будь-кого з цієї трійці.

Моряк та Пірат дають силу для боротьби з кораблями.

Адмірал, Губернатор, Мадам, Торговець та Жартівник дають бонуси, як, наприклад, отримати на 1 монету більше при торгівлі з кораблем (Торговець), чи сплатити на 1 монету менше при купівлі будь-якого персонажу (Мадам).

Доповнення додає до гри Віце-Адмірала, Прикажчика та Каноніра, які ще більше урізноманітнюють ефекти, якими може скористатися гравець.

Експедиції. Гравець може взяти карту Експедиції, щоб отримати додаткові монети та переможні бали, віддавши за неї карти зі свого поля, які місять ту кількість символів, що й на карті Експедиції (будинок, хрест, якір). Відповідні карти з поля гравця йдуть в скид, замість неї туди кладеться карта Експедиції.

Підвищення податків. Коли витягується така карта, всі гравці, які на той момент мають на руці 12 або більше монет, втрачають їх половину (з заокругленням вниз), тобто з 12 або 13 монет гравець втрачає 6 монет. Зайві карти йдуть в скид. Далі, залежно від одного з двох типу картки підвищення податку, гравець з найбільшою кількістю шабель на картах моряків та піратів, або з найменшою кількістю переможних балів на цей момент отримує 1 монету.


Хід гравця, назвемо його активним, складається з двох фаз, друга з яких може бути скасована у разі отримання ним двох кораблів одного кольору. Перша фаза має назву Дослідження, протягом якої гравець може тягнути будь-скільки карт з колоди викладаючи їх на загальне поле, яке зветься Гаванню. Отже він зупиняється самостійно, коли викладені потрібні йому карти, або він не бажає більше ризикувати. У такому випадку настає друга фаза під назвою Найм та Торгівля. Кількість карт, які може взяти активний гравець, обмежена кількістю кольорів кораблів, викладених у Гавань. Якщо їх від 1-го до 3-х, обирає 1 карту, 4 обирає 2, 5 обирає 3. У випадку обрання корабля він отримує кількість монет, вказану на його карті. Обравши персонажа, навпаки, сплачує його вартість.

Але якщо активний гравець ризикує і в Гавані з’являється другий корабель вже наявного кольору, то він миттєво втрачає свій хід і всі карти з Гавані йдуть у скид. Є тільки один спосіб уникнути цього, це потопити цей корабель. Для цього, на його полі мають бути карти моряків та піратів з кількістю шабель не меншою за кількість шабель корабля. Тоді той вважається потопленим, карта йде у скид, а гравець може продовжувати викладати карти у Гавань. Але навіть при великій кількості шабель на полі, є загроза, бо декілька чорних кораблів з символом черепу потопити не можна за будь-яких умов.

Після закінчення ходу активного гравця, усі інші гравці, за наявності карт у Гавані, можуть отримати звідти по одній карті, сплативши за це активному гравцю 1 монету. Монетами у грі слугують ті самі карти з колоди, які гравець бере долілиць, і не має права їх перевертати. На початку гри кожен отримує 3 монети. От і всі правила.

Зі звичайної гри на збір карт Порт-Роял вирізняє процес виходу карт та можливість отримати їх кожному гравцеві, навіть у не свій хід, щоправда за відповідних умов. Гра задумана таким чином аби провокувати гравців на ризикові дії, адже у свій хід хочеться отримати не 1, а більше карт, і заради цього варто ризикувати. Загалом, грати можна і без зайвого ризику, просто викладаючи у Гавань декілька карт, і після виходу одного корабля зупинятись, але ж хіба це лічить справжньому торговцю та винахіднику? Особисто я під час гри ризикую, часто не завжди виправдано, бо все ж таки на початку гри варто обзавестись декількома персонажами, що страхують тебе від вже викладеного корабля, а також такими, що дають ефекти, за рахунок яких можна отримувати більше монет від торгівлі з кораблями (Торговець), або зменшити вартість найму персонажа на 1 монету (Мадам). Ефекти мають накопичувальну дію, тобто маючи 2 карти Мадам, гравець економить вже 2 монети, і так далі.

Ще до позитивного можна віднести динамічність гри. Навіть у хід інших гравців, маєш слідкувати за діями на столі і сподіватись, що й тебе залишиться якась вигідна карта, тобто можна сказати, що всі грають одночасно. Правила не складні, бо новачки швидко їх засвоюють. Іноді спочатку треба підглядати у книжку правил, щоб не помилитись з ефектом деяких карт.

Друге доповнення додає ще карти цілей, за які гравці отримують очки в залежності від черговості їх виконання, що також урізноманітнює гру. Соло-режим не пробував, але щось особливого бажання це робити не було, бо як на мене, це сугубо компанійська гра.

Отже, плюси та мінуси.

Плюси:

  • прості правила;
  • низький поріг входження;
  • динамічна;
  • азартна.

Мінуси:

  • рандом при виході карт з колоди;
  • може займати багато місця на столі;
  • суперечливе оформлення.

Трішки про оформлення. Над старим виданням працював земляк автора, відомий ілюстратор настільних ігор, Клеменс Франц. Він оформив багато топових ігор, серед яких  Агрікола, Ґавр, Орлеан, Ґранд-отель Австрія, Клани Каледонії та інші, але його стиль багато кому не подобається. От і у випадку з Порт-Роялом, деякі з моїх колег відмовлялись грати, бо відчували відразу до малюнків. І ось тут перейдемо до нового видання, яке перемальовано в «гламурному» стилі, стало більш кольоровим, персонажі нагадують мультиплікаційних, і виглядають гендерно і расово більш толерантними. Це якоюсь мірою нагадало нові оформлення Цитаделей, Великого західного шляху. Ну, кому як, а мені все ж таки більше подобалось старе оформлення, хоча не є прихильником творчості старини Франца.

Маю стовідсоткову впевненість, що українська локалізація стане хітом продаж на рівні з Листами закоханих, адже Біг бокс у додаток до бази та першого додатку містить доповнення зі сценаріями, додаткового персонажа і може щось це. Мені в цій грі приваблює можливість ризику, сподівання, що наступна карта не буде кораблем, який змусить тебе скинути всі карти в гавані.

Отже, у підсумку зазначу, що гра однозначно має бути в колекції любителів настільних ігор. Російське видання (1-е) дуже швидко було розкуплено і народ ще довго намагався його придбати. Та я й свою таку коробку продав майже миттєво, тому тримаємо кулаки, щоб локалізація від українського видавництва Lords Of Boards припливла, як можна швидше, і на своєму шляху не зустріла сучасних піратів! 

P.S. В одному з інтерв’ю, на питання, в які свої ігри він грає, Олександр Пфістер відповів, що грає у Порт Роял.

P.P.S. Історична довідка:  Порт-Роял - місто на острові Ямайка, столиця однойменної англійської колонії з 1656 по 1692 р.р. У наш час місто залишене мешканцями і практично повністю затоплене Карибським морем. Сьогодні, це маленьке рибальске селище.

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.